Vandaag startten de werken aan een nieuwe zonnepaneel-installatie op Campus Turnhout van Thomas More. Op de daken van de gebouwen komen maar liefst 910 grote zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van 2.500 m².
'Het is een van de eerste realisaties in ons masterplan', zegt diensthoofd Infrastructuur Christoffel Cavents. 'Daarin besteden we veel aandacht aan energiezuinige oplossingen.'
De elektriciteit die de panelen zullen opwekken, gaat volledig naar de hogeschool. In eerste instantie naar de campus in Turnhout zelf en de overschotten gaan via het systeem van 'zonnedelen' virtueel naar de campus in Geel.
910 grote panelen: dat is goed voor 355.330 kWh, het gemiddelde verbruik van ruim 100 gezinnen. De campus in Turnhout, waar in normale tijden ongeveer 1.500 studenten les volgen, gebruikt hiervan 225.000 kWh.
De overige 130.000 kWh gaat virtueel via een daarvoor speciaal opgezette overeenkomst, een CPPA of 'Corporate Power Purchase Agreement' naar de gebouwen van Campus Geel. Men noemt dit met een poëtisch woord ook wel 'zonnedelen'. Hiermee is Thomas More meteen ook een van de eerste 'zonnedelers' in de Kempen.
2.775 bomen
'Voor de campus betekent dit niet alleen een fikse besparing op onze energiefactuur', zegt campusmanager Rita Van Den Bruaene,' maar ook een mooie bijdrage aan een klimaatneutrale regio en dus aan een schonere toekomst voor onze huidige en toekomstige studenten'.
De 910 panelen leveren inderdaad een jaarlijkse CO2-besparing op van ruim 60 ton. Daarvoor moet je al 2.775 bomen aanplanten.
'De installatie van de zonnepanelen in Turnhout is de start van een verduurzamingstraject op alle campussen in de Kempen', zegt Christoffel Cavents. 'Daarbij denken we niet alleen aan zonne-energie maar ook aan kleinschalige geothermie, regenwaterrecuperatie enz.'
Burgercoöperatie
Het project loopt in samenwerking met de Kempense burgercoöperatie Campina Energie. Met haar ruim 1.100 vennoten wil Campina Energie actief meewerken aan de noodzakelijke energietransitie en de reductie van 55% CO2 die onze Vlaamse regering en de EU tegen 2030 wil realiseren.
Voor de coöperatie is deze samenwerking met Thomas More meteen het grootste zonne-energieproject tot dusver. Zoals voor de andere projecten van de coöperatie kunnen burgers die willen participeren in het project ook van deze installatie aandelen kopen en mede-eigenaar worden en delen ze bijgevolg in de winst.
Meer informatie hierover vind je op de website. Voor de medewerkers en studenten van campus Turnhout volgt hierover later dit voorjaar nog een infovergadering.